Добре дошли!

Запишете се за бюлетин за да получавате ексклозивни отстъпки!

Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Видовете работни обувки

Работните обувки на територията на Европа се подчиняват на определени стандарти, които са приети и в България, откакто страната стана членка на Европейския съюз.

Най-общо разделение:
01, 02, 03, 04 - маркираните с това означение работни обувки отговарят на всички изисквания на стандарта за професионална употреба, без да притежават защитна подметка или защитно бомбе. Или най-общо казано, това са обувките, които са подходящи за туризъм.

S1, S2, S3, S4, S5 - маркираните с това означение обувки отговарят на допълнителните европейски изискания за защитни и обезопасяващи обувки за професионална употреба, които включват защитни елементи като бомбе, пластинки и др. В тази категория влизат работните обувки, които са подходящи за употреба при по-екстремни условия.

Защитни обувки за професионална употреба

Целта на защитните обувки за професионална употреба е да успеят да предпазят потребителя от наранявания и травми при случай на произшествие. Основното изискване е те да имат защитно бомбе и то да е конструирано така, че да предпазва от удар със сила минимум 200 J и при налягане минимум 15 kN.

Като допълнителни предимства към това се считат още и следните функции:
- устойчивост на пробождане от твърди предмети в долната част на обувката;
- проводимост;
- антистатични свойства;
- функции за изолиране на топлина и студ;
- абсорбиране на енергия;
- защита на глезена;
- непромокаемост на горната част - устойчивост на проникване и поглъщане на вода;
- устойчива на топлина подметка;
- устойчивост на хлъзгане.

Характеристики на защитните обувки

  • В категориите S1, S2 и S3 влизат защитните обувки, направени от кожа и други материали, които не са изцяло от каучук или полимери:

S1 - Обувките с това означение притежават метално бомбе, предната им част е затворена, имат антистатични функции и функции за поглъщане на енергията от ходилото в областта на петата.

S2 – Toзи знак означава, че са спазени всички характеристики от S1, като към тях се добавя и устойчивост на проникване и поглъщане на вода.

S3 – При тази маркировка са спазени всички характеристики от S2, като към тях се добавя и метална пластина в ходилото, която осигурява устойчивост на пробождане от твърди предмети.

  • В категориите S4 и S5 защитните обувки са направени изцяло от каучук или полимери:

S4 - спазени са всички характеристики от S3, но към тях се добавя и функцията антистатичност, както и тази за поглъщане на енергията от ходилото в областта на петата.

S5 - спазени са всички характеристики от S4, но към тях се добавя и устойчивост на пробождане.

Работни обувки за професионална употреба

Работните обувки за професионална употреба нямат защитно бомбе. Според изискванията те отговарят на следните характеристики:

01 – обувките с това означение са направени от кожа и други материали ( но не изцяло от каучук или полимери) и се характеризират с маслоустойчива подметка, затворена предна част, антистатичност, поглъщане на енергията от ходилото в областта на петата.

02 – При обувките с тази маркировка са спазени всички характеристики от 01, като към тях се добавя и функцията против проникване и поглъщане на вода.

03 - При обувките с тази маркировка са спазени всички характеристики от 02, като към се прибавя и функцията за устойчивост на пробождане.

04 - При обувките с тази маркировка са спазени всички характеристики от 01, но обувките са направени изцяло от каучук или полимери.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари