Добре дошли!

Запишете се за бюлетин за да получавате ексклозивни отстъпки!

Количка

0 артикула

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Какви са правата на потребителите в интернет

С развитието на модерните технологии пазаруването от онлайн магазини днес се е превърнало в неизменна част от ежедневието ни, тъй като е значително по-лесно и ни спестява много време и средства. Малка част от потребителите обаче са наясно какви точно са правата им като купувачи и започват да се интересуват от тях едва когато им се наложи да ги защитават. За това в тази статия ще се постараем да ви обясним на общодостъпен език какви са възможностите ви при търговия в интернет съгласно "Закона за защита на потребителите".

Право на информация

На първо място, разбира се, имате право да изискате от продавача пълна информация за фирмата му и за стоката, към която проявявате интерес. Преди да бъде извършена покупката, той трябва да ви предостави сведения за своите имена и адрес, характеристики на стоката и нейната цена с включени в нея такси и данъци, разходи за доставката и от кого се поемат те, срок за получаване, условия за плащане и какви са възможностите за отказване на поръчката.

Връщане на закупена стока

В случай, че получите дефектна стока един от начините за рекламация е връщането й обратно на продавача. Ако сте сключили сделката от разстояние, както е в случая с онлайн пазаруването, според Закона за защита на потребителите имате право да направите това в срок от 14 календарни дни.

Законът предвижда още, че при поява на дефект закупената стока може да се върне от потребителите по време на валидна търговка гаранция или в рамките на законовия гаранционен срок, който е до две години след датата на покупка. След като се случи рекламацията, търговецът е длъжен в срок от един месец или безплатно да ремонтира дефектната стока, или да я замени с нова. А ако не успее да направи нито едно от двете, той трябва да върне парите на клиента. До възстановяването на платената сума може да се стигне и ако по време на двугодишния гаранционен срок закупената стока пак покаже дефект, въпреки че е била ремонтирана вече три пъти.

При пазаруване в интернет имате право да върнете своята покупка дори и с аргумент, че тя не ви допада, че не е подходящ цвят, че не е правилен размер и т.н. Това отново се случва в срок от 14 календарни дни след доставката, след което търговецът е длъжен да ви върне обратно вложените пари. Тази опция се предвижда от Закона за защита на потребителите, тъй като се има предвид, че при сключване на сделка от разстояние потребителят няма възможността да види стоката, а може да се запознае с нейните характеристики единствено по техни описания и снимки. Трябва да имате предвид обаче, че в този случай разходите за доставка се поемат от купувача.

При по-сериозни проблеми

Ако сметнете, че правата ви при онлайн пазаруването са нарушени, най-добре е първо да се опитате да разрешите този проблем директно с продавача, както описахме по-горе. Обикновено повечето онлайн магазини са отзивчиви и се стараят да изчистват такива проблеми. Но ако все пак възникнат по-сериозни казуси, свързани с покупките ви в интернет, ви съветваме да се обърнете към Комисията за защита на потребителите или към Европейския потребителски център.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари